Dr. Fleisz János: Nagyvárad várostörténete. Kismonográfia. A Sapientia Varadiensis Alapítvány és a nagyváradi Europrint Kiadó közös kiadása. Nagyvárad, 2011. 304 oldal.

A könyv Nagyváradon jelenleg a következő helyeken kapható:
- Illyés Gyula Református Könyvesbolt, Nagyvárad, Kálvin János utca 1. szám.
- Libris Antica Könyvesbolt, Nagyvárad, Ezredévi emléktér (ma Szabadság tér) 46. szám.
- Hobbylibri Könyvesbolt, Nagyvárad, Nagysándor József utca (ma Aurel Lazar) 14. szám.
- Tom Expres, Nagyvárad, Fő utca (Calea Republicii) 10 szám.
- Könyvesbolt és Antikvárium, Nagyvárad, Szent János (ma Ady Endre) utca 14 szám.
- Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ, Nagyvárad, Ezredévi emléktér (ma Szabadság tér) 40 szám.

Rendelhető postán a szerzőnél a következő címen: fle@freemail.hu

_______________________________________________________________________________

2011. június 20., hétfő

Várad, az újrakezdés városa

2011. május 19-én, csütörtök délután a XX. Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében dr. Fleisz János: Nagyvárad várostörténete című könyvét mutatták be az Ady Endre Középiskola könyvtárának olvasóteremében.

Pótszékeket kellett hozni, annyian érdeklődtek a csütörtök délután zajlott könyvbemutató iránt. Az egybegyűlteket a szerző, dr. Fleisz János egyetemi tanár, történész köszöntötte, aki elmondta: a rendezvényt a Sapientia Varadiensis Alapítvány és a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) szervezte, a kötet megjelenését pedig a Varadinum Kulturális Alapítvány és közvetve a Communitas Alapítvány támogatta. Ugyanakkor a terem ablak felőli részén berendezett kiállításra hívta fel a figyelmet, melynek keretében azokat a kiadványokat lehetett megtekinteni, melyeket 15 évvel ezelőtt napvilágot látott első önálló kötete óta írt, szerkesztett vagy társszerkesztett.
Derzsi Ákos RMDSZ-s parlamenti képviselő a most bemutatott Nagyvárad várostörténete című könyv kiadójaként volt jelen az eseményen. Ebbéli minőségében azokról a problémákról beszélt, melyekkel napjaink könyvkiadói küszködnek. A kötetről megjegyezte: szerinte olvasmányos mű, érdekes információkat tartalmaz, ha pedig néha egy-egy mondatot többször el kell olvasni, az annak tudható be, hogy hatalmas ismeretanyag kivonatáról van szó.
Váradról első fokon
A könyvet ismertető dr. Pomogáts Béla Széchenyi-díjas irodalomtörténész elárulta: a könyvészetet böngészve tünt fel neki, hogy más városokkal szemben milyen kevés monográfia készült Váradról, mely jelenség ellentmond annak a szerepnek, amit az évszázadok folyamán betöltött a magyar történelemben, illetve művelődéstörténetben. Meglátásában ugyanis Várad mindig a magyar újrakezdés városa volt, minden idegen megszállás vagy pusztítás után talpra tudott állni, és ismét elfoglalta méltó helyét a glóbuszon található azon magyar városok közt, melyek sajátos lelkülettel és eszmeiséggel rendelkeznek. Kijelentette: a dr. Fleisz János által írt könyv nagy erénye, hogy egyfelől átjárja Nagyvárad történelmi mítoszának levegője, másrészt pedig olvasmányosan adatolja azokat a tényeket, melyek a fejlődést örökítik meg. „Benne van minden, amit Nagyváradról tudni kell első fokon”, fogalmazott az irodalomtörténész, aki egyúttal arra buzdította a szerzőt, hogy írjon egy komoly, több mint ezer oldalas nagymonográfiát a partiumi megyeszékhelyről.
Dr. Fleisz János kifejtette: tulajdonképpen ezt a könyvét szerette volna először megírni, de most már nem bánja, hogy különböző okok miatt ez nem jött össze, mert akkor jó néhány olyan forrást nem tudott volna felhasználni, amelyek az utóbbi másfél évtizedben jelentek meg vagy kerültek elő. Különben úgy közelítette meg a témát, hogy egyfelől a város életrajzszerű története is követhető legyen, másrészt pedig úgy próbálta a különböző korokban bemutatni Váradot, hogy viszonyította a többi településhez. A kezdeti időszakba kissé jobban belemélyedt, megpróbálta történészként megírni a sorsfordító eseményeket és egy perspektívát is felvázolt, jelezve ezáltal, hogy Nagyváradnak nem csupán múltja és jelene, hanem jövője is van.
Ciucur Losonczi Antonius http://www.erdon.ro/

1 megjegyzés:

  1. Sajnos én nem tudtam részt venni a könyv bemutatóján.De gondolom,hogy akövetkező könyv bemutatóján ott leszek.Tanár úr sok sikert '

    VálaszTörlés