Dr. Fleisz János: Nagyvárad várostörténete. Kismonográfia. A Sapientia Varadiensis Alapítvány és a nagyváradi Europrint Kiadó közös kiadása. Nagyvárad, 2011. 304 oldal.

A könyv Nagyváradon jelenleg a következő helyeken kapható:
- Illyés Gyula Református Könyvesbolt, Nagyvárad, Kálvin János utca 1. szám.
- Libris Antica Könyvesbolt, Nagyvárad, Ezredévi emléktér (ma Szabadság tér) 46. szám.
- Hobbylibri Könyvesbolt, Nagyvárad, Nagysándor József utca (ma Aurel Lazar) 14. szám.
- Tom Expres, Nagyvárad, Fő utca (Calea Republicii) 10 szám.
- Könyvesbolt és Antikvárium, Nagyvárad, Szent János (ma Ady Endre) utca 14 szám.
- Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ, Nagyvárad, Ezredévi emléktér (ma Szabadság tér) 40 szám.

Rendelhető postán a szerzőnél a következő címen: fle@freemail.hu

_______________________________________________________________________________

2011. június 22., szerda

Könyvismertető

            A város, mint történeti probléma kinőtte a helytörténet kereteit, például egy olyan jelentőségű város, mint Nagyvárad története is egyértelműen meghaladja a helytörténet szintjét, hiszen az idők során gyakran az események formálója és nem csak a követője volt. Emiatt a kötetben, az elterjedtebb helytörténeti, vagy helyismereti megközelítés helyett,  a várostörténeti szempont dominál. Ezen belül magába foglalja, nemcsak a hagyományos városéletrajzot, hanem a városok fejlődését összehasonlító, rangsorokat felállító várostörténetet is.
A kötet műfaja várostörténeti kismonográfia és főleg ismeretterjesztő jellegű, de tudományos igénnyel a történész szakmának is szeretne kiinduló pontokat nyújtani.
A mű kezdetektől napjainkig mutatja be a város közel ezer éves történetét, amely meg-megszakított, de mégis szerves folyamatot alkot, felvázolja a város történetének főbb eseményeit és kérdéseit anélkül, hogy részletes elemzésekbe bocsátkozna.
Egy város történetében nagyon fontos szerepe van a környezeti, földrajzi adottságoknak, a történelem általános menetének, de mégis minden város egyedi, meg van a saját lelkülete és szelleme. Ez Nagyvárad esetében fokozottan így van.
A kötetet abban a reményben adjuk közre, hogy hozzájárul a város lakóinak valós identitástudatának megszilárdulásához, az egyes fontos történelmi kérdések jobb megismeréséhez, illetve megoldásához. Azt is reméljük, hogy e mű fontos láncszem lesz történelmi múltunk, illetve a Partium és Biharország fővárosának valódi múltjának megismerésében vagy, hogy fontos oktatási tananyag lehet.
Az igazi váradiak előtt közismert, hogy településüket régen gyakran emlegették „boldog városnak”. Ez ma, a sok évszázados hányódás után némileg furcsán hat. Pedig Nagyvárad történetének az újrakezdés és a mindenkori helytállás az egyik legfontosabb tanulsága és ebből kiindulva megállapíthatjuk: egy város, amely annyiszor talpra tudott állni, a jövőben is boldog lehet. Sőt boldogok lehetnek azok is, akik ennek a rendkívüli városnak a közel ezer éves múltjával, annak dicső és viszontagságos napjaival azonosulni tudnak, és akik megőrizve hagyományait, saját hozzájárulásukkal, ápolják, gazdagítják szeretett városuk értékeit.

                                                                                           Dr. Fleisz János

1 megjegyzés:

  1. Tisztelt tanár úr 'Nagyra értékelem a munkáját.Sok sikert kivánok '

    VálaszTörlés